Tips & Tricks

Hieronder vind u diversen tips voor een beter behoud en/of onderhoud van uw fiets!

Accu's:
Het opladen van een elektrische fiets lijkt simpel, maar toch zijn er een aantal zaken waarmee u rekening kunt houden om de levensduur van uw accu te vergroten.

* Zorg ervoor wanneer uw electrische fiets een lange tijd niet gebruikt wordt dat u met regelmaat controleerd of er nog voldoende spanning in de accu aanwezig is. De meeste Li-Ion batterijen kunnen wanneer de batterij ongeveer 3/4 geladen weg gezet wordt 1 tot 1,5 jaar staan voordat deze in een diepte-ontlading valt. Een diepte ontlading betekend dat de accu minder stroom heeft dan dat deze nodig heeft om op te kunnen starten en betekend dan ook meestal dat de accu niet meer te herstellen is!

* Mocht uw accu uitneembaar zijn, is het verstandig bij lage temperaturen de accu mee naar binnen te nemen.
1. Bij lage temperaturen ( onder de 5 graden Celcius ) kan de accu capaciteit tot 30% afnemen!  
2. Wacht met opladen van de batterij totdat de accu op kamer temperatuur is, dit voorkomt condens in de batterij! Uiteraard kunt u het proces versnellen door de batterij even in een dekentje te wikkelen om deze sneller op temperatuur te krijgen! Wel uiteraard het           dekentje verwijderen zodra u begint met opladen!
3. Wanneer de accu op kamer temperatuur ligt en u de accu vervolgens in uw fiets plaatst zal u merken dat de actieradius optimaler wordt.

* Heeft u een Batavus of een Sparta met een NiMh accu in het frame, zorg dan dat de fiets zoveel mogelijk aangesloten blijft aan de oplader wanneer de fiets niet gebruikt wordt! Op deze manier blijft de accu het best onderhouden! Dit betreft echt alleen voor de NiMh batterijen!